Oslo Street Art er tilbake for femte år på rad, med sin gatekunstfestival. Gjennom hele uka (23.-29. juni) males det på Oslo-spots i fem heldige bydeler som nettopp ble hakket mer fargerike. Bildene sier mye om hvor gjennomført og variert denne festivalen er, men om anledning byr seg er det mest verdi i å være der og se dem direkte. Ta runda eller par-tre steder som en «turist i egen by», eller original første date. Ta en pils på en fortauskafé og lukt på blomstene. Om ting times kan man møte kunstnerne, eller joine et workshop. Eller bli med på guida tour fredag og lørdag.
Gateavisa møtte gatekunstner og rapper Flexi Aukan utafor Christian Kroghs gate 39, hvor en massiv vegg på størrelse med hele bygningen har blitt malt denne uka. En vanvittig skala! De siste strøkene males av en mystisk skikkelse oppe i liften, på det mektige veggmaleriet av to unge jenter med pannen mot hverandre, som holder en kongle sammen. En same og en palestiner.
Flexi forklarer at han selv har mekket slagordet som står under maleriet; ‘Knowledge is power’, skrevet i raff 3D-løkkeskrift med en sikker hånd. «Det er jævlig kult å være en del av dette, og se det gradvis bli til mens man holder på», sier han, med rette stolt over verket. Forbipasserende stopper opp rett som det er for å hilse og knipse bilder av veggen.
Området ved siden av veggen er ubebygd, en parkeringsplass som ofte fungerer mer som en arena for rusavhengige – visstnok kjent som «skytebanen» blant enkelte. Håpet til beboerne i bygget, som har ønsket prosjektet velkommen, er at motivet og fargene og kunsten skal være med på å rydde litt opp i miljøet i nabolaget, og være med på å sette et positivt preg på hele området.
PRESSEMELDING
Oslo Street Art Festival 2025: Populær festival tilbake for femte år på rad!
23.–29. juni 2025
Ulike steder i fem bydeler i Oslo
️
Gratis og åpen for alle
Oslo Street Art Festival – tidligere kjent som Løkka-Lykke gatekunstfest – vender tilbake for femte år på rad, fra 23. til 29. juni. Med base i hjertet av Grünerløkka har festivalen etablert seg som Oslos mest etterlengtede årlige begivenhet for graffiti og gatekunst.
Hvert år inviteres lokale, nasjonale og internasjonale kunstnere til å lage stedsspesifikke verk, fra store veggmalerier til småskala-intervensjoner i bybildet. Kunstproduksjon er supplert med et publikumsprogram bestående av workshops, omvisninger og kunstnersamtaler – alt gratis og åpent for alle.
Gatekunst som merkes
I samarbeid med SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond), graffitikunstner Flexi Aukan og studentaktivister fra hele Norge, skal festivalen lage Oslos største veggmaleri med temaet solidaritet og «Utdanning for frigjøring». I over 60 år har SAIH arbeidet globalt for akademisk frihet og høyere utdanning som en menneskerettighet, og prosjektet springer ut av en økende bekymring for angrep på studentaktivisme verden over.
Ferdigstillelsen av veggmaleriet markeres med et eget arrangement og tale av blant andre Anita Leirvik North, byråd for kultur og næring, fredag 27. juni kl. 18:00.
Årets festival inkluderer etablerte navn fra Norges gatekunst- og graffitimiljø, blant annet Christian Tony Norum og Jame One, som samarbeider om et 266 kvadratmeter stort veggmaleri i Nonnegata 4, vendt mot Klosterengaparken. Parken er nylig rustet opp gjennom et ambisiøst prosjekt i regi av Kulturetaten, og viser hvordan kunst i det offentlige rom kan løfte frem lokal historie og styrke områdets unike identitet. Kunstnerne og Oslo Street Art Festival er glade for å bidra til utviklingen i området med et nytt landemerke i Gamle Oslo.
Festivalen løfter også frem nye talenter: Den bergensbaserte kunstneren Siv Bryn lager sitt aller første offentlige kunstverk som en del av festivalens Next Gen-initiativ, som har som mål å introdusere nye stemmer til gatekunst- og graffitimiljøet.
Et utvidet publikumsprogram
Årets utvidede publikumsprogram gir flere muligheter enn noensinne for å prøve seg på ulike teknikker innen gatekunst og graffiti. Lørdag 28. juni kl. 11.30 feirer festivalen åpningen av en helt ny øvevegg for graffiti utenfor Sofienberg kirke på Grünerløkka.
Initiativet er utviklet i samarbeid med Sofienbergprosjektet og Spireverket, med støtte fra bydel Grünerløkka, og retter seg spesielt mot barn og unge som ønsker å prøve graffiti i trygge og støttende omgivelser.
James Finucane, kunstnerisk leder, Oslo Street Art Festival:
«Oslo Street Art Festival er mer enn bare en gatekunstfestival – Det er en invitasjon til å delta i og ta eierskap over det visuelle uttrykket i våre felles byrom. I en tid preget av geopolitiske kriser og økonomisk usikkerhet her hjemme, mener vi det er viktigere enn noensinne å møte mennesker der de er – i gatene – og bruke kunsten som et verktøy for refleksjon, fellesskap og handling.
Derfor er vi stolte over å samarbeide med profesjonelle kunstnere og SAIH om Oslos største veggmaleri hittil, og over å utvide vårt publikumsprogram med gratis workshops og en ny permanent øvevegg som gjør det mulig for alle å delta i festivalen. Autentisk gatekunst handler om å tale makta midt i mot, og vi er fast bestemt på å holde denne samtalen levende.»
Festivalen er gratis og åpen for alle
Oslo Street Art Festival er for alle – alle kunstverk skapes på steder som er tilgjengelige for alle, døgnet rundt, og alle arrangementer er gratis å delta på.
Datoer: 23.–29. juni 2025
Fullt program og mer informasjon: www.oslostreetartfestival.no
Pressekontakt: Ida Sorknes – +47 40 31 06 16 – ida@streetartoslo.no
Om kunstnerne:
AFK (@afk_artworks)
AFK startet med gatekunst i Bergen i 2013. Han er kjent for sin sterke teknikk og sosiale
budskap, og har blitt en viktig stemme både nasjonalt og internasjonalt.
Sted: TBA
Christian Tony Norum (@bok_finken)
Norum er utdannet ved Statens kunstakademi i Oslo. I sine malerier leker han med kunsthistorien og blander den med observasjoner fra sitt eget liv. Bildene hans er rike på referanser, samtidig som de fremstår som svært frie og ubundne.
Sted: Nonnegata 4
Flexi Aukan (@flexi_aukan)
Mikal Bøckman, også kjent som Flexi Aukan, er kunstner, musiker og aktivist fra Hauketo med chilenske røtter. Han forener kulturell arv og politisk bevissthet med graffitiens rå energi.
Sted: Christian Krohgs gate 39/41
Jame One (@jameoner)
Jame One er graffiti- og billedkunstner og maler for det meste på vegg, men har i senere år arbeidet mer på lerret, eller objekter funnet ute som betegnes som søppel eller skrot. Han gjør også installasjoner og skulpturelle verk.
Sted: Nonnegata 4
Mesor (@mesorrosem)
Med et fargerikt og kreativt oppvekstmiljø, utviklet hun tidlig en sterk interesse for tegning og maling. Arbeidene hennes er ofte inspirert av old school graffiti, og uttrykket brukes som en måte å forene det opprørske med en utforskning av form, farge og byrom. Graffitien blir et verktøy for å tilføre liv til byen og skape visuell energi i det offentlige rom.
Sted: Københavngata 4
Neslihan Ramzi (@neslihanramzi) & Zarina Saidova (@zarina.gif)
Zarina er kunstner, illustratør, tegneserieskaper og redaktør. I 2023 fullførte hun en mastergrad ved Kunsthøgskolen i Oslo og mottok flere utmerkelser. Etter 19 år i Norge ble hun deportert av Utlendingsdirektoratet (UDI) til Kasakhstan, hvor hun nå bor. Til festivalen har hun designet et veggmaleri som skal males av Neslihan Ramzi.
Sted: TBA
Siv Bryn (@romutforsker)
Illustratør og animatør fra Bergen, inspirert av vestnorsk natur og folketro. Lager mystiske, mytiske figurer og stemningsfulle fortellinger.
Sted: Rosenhoffgata 18 (7.–11. juli)
Xenz (@xenzogram)
Graeme Brusby (f. 1974) startet med graffiti i Hull i England som 14-åring. Han har utviklet en eksperimentell stil med spraymalte landskap, fugler og sommerfugler. Har malt med blant andre Banksy og Inkie i Bristol.
Sted: Drammensveien 264
HAS Crew utvider sitt veggmaleri i Sagene – et verk som til og med har fått sin egen plassering på Google Maps: Graffitikunst MUCHO
Sted: Marcus Thranes gate 4
Quentin Desveaux (@QDVX) maler sin tredje trappeoppgang i Marienlystparken
Sted: Marienlystparken
…og kanskje kommer det noen overraskelser underveis!
Om festivalen
Festivalen (tidligere Løkka-lykke gatekunstfest, 2021–2023) ble etablert av Løkka gårdeierforening og Street Art Oslo med mål om å feire Grünerløkkas unike identitet. I 2024 fikk festivalen navnet Oslo Street Art Festival og ble utvidet til å omfatte hele byen.
Festivalen samsvarer med Oslo kommunes Handlingsplan for gatekunst (2016–2020 / 2022–2025), som har som mål å fremme gatekunst og graffiti som samtidskunstformer i det offentlige rom.
Siden oppstarten har Oslo Street Art Festival produsert:
🎨 35 store veggmalerier og 64 mindre verk av 41 honorarte kunstnere
🧱 Oslos lengste veggmaleri på Tullinløkka – Galleri Epsilon – laget av mer enn 50 kunstnere
42 verksteder med over 1 000 deltakere
️ Filmvisninger, seminarer og guidede gatekunstturer med mer enn 2 300 deltakere
🤝 I samarbeid med 37 ulike partnere og bidragsytere