Om oss

Gateavisa har siden starten holdt til i den kjære, gamle trebygningen i Hjelmsgate 5 på Majorstua i Oslo, motkulturens Moderskip i Norge. Siden 1970 holdt Gateavisa fast på sin profil, på tross av at deltakerne kom og gikk, et selv-regenererende miljø.

Vel så viktig som resultatet er måten den ble laget på. Et kreativt fellesskap der alle jobbet uten lønn. Det var aldri redaktør eller sjefer, avgjørelser måtte skje i diskusjon mellom redaksjonsmedlemmene, og man lærte mye om hvordan anarkistiske prinsipper kan utformes i praksis. Dette er årsaken til at Gateavisa holdt ut så lenge, mens en rekke andre motkulturelle tiltak fra 60- og 70-tallet bukket under. Flat organisering vekker engasjement og arbeidslyst, mens hierarkiske systemer virker passiviserende og demotiverende for de underordnede.

Men det ble det brått slutt på da det brant i 2014, og hele 3. etasje og Gateavisas kontor ble redusert til aske. Redaksjonen fikk låne et rom hos Blitz, men det ble aldri noen utgivelse derfra. Seinere var det et par andre som forsøkte å lage Gateavisa utenfor huset, men det ble også blodløst. Det ser ut til at Gateavisa er uløselig knyttet til huset i Hjelmsgate og miljøet der.

Ikke før seinhøsten 2023 fikk vi brukstillatelse også til 3. etasje og nybygde lokaler for Gateavisa. Utover våren sildret det inn unge, bevisste folk som vil si noe til verden der ute, og ha det jævlig kult underveis! Så nå er Gateavisas redaksjon på plass igjen i Hjelmsgate, og fulle av energi og virkelyst.

Lyst til å bidra? Vi tar gjerne imot tekster, bilder, fotos, penger… Eller kanskje du har noen evner/kunnskaper som kan være til nytte som redaksjonsmedlem? Ta kontakt!

gateavisa24@proton.me

 

Historien om Gateavisa

 


Jan Bojer Vindheim var med på å starte både Arbeidskollektivet i Hjelmsgate og Gateavisa i 1970. I denne artikkelen tar han som tidsvitne for seg den forunderlige historien om hvordan undergrunnsmiljøet i Oslo vokste fram på slutten av 60-tallet, og hvordan Hjelmsgate ble etablert som motkulturens sentrum i Norge. Det var en turbulent tid på venstresiden, preget av stadige konflikter med de hyperaktive og allestedsnærværende stalinistene i SUF (m-l) (seinere Arbeidernes Kommunist Parti (m-l), som etterhvert ble en del av partiet Rødt).