Denne uken gjennomfører dyrevernsorganisasjonen Anima en landsdekkende aksjon mot McDonald’s bruk av «turbokylling». I over 70 restauranter i over 40 byer har aktivister plantet plakater på bord, vegger og toaletter for å informere kunder om forholdene disse kyllingene lever under.
På Mc’ern på Løkka møter Gateavisa aktivisten Trine, en koselig grønnkledd kvinne som diskret planter plakater rundt i lokalet. Forvirra ansatte tok de gradvis ned, men klarte ikke holde følge eller avsløre opphavet.
Trine forteller at kyllingene ofte står så tett – opptil 18 per kvadratmeter – at de ikke kan bevege seg fritt eller vaske seg. Avføringen treffer gjerne bena, da de ikke kan gå framover når de gjør fra seg. Det gir etseskader og sår.
«Turbokyllinger er avlet for ekstrem vekst – fra 50 gram til over 2 kilo på bare 35 dager. Denne raske veksten fører til alvorlige helseproblemer: gangvansker, høy dødelighet, bensår og svært begrenset mulighet for naturlig atferd som å utforske miljøet og støvbade. De vokser så raskt at beina ikke klarer å følge med», forklarer hun.
Ved et av bordene sitter Ada og Bjarte, et ungt par i tjueårene. De legger merke til plakaten på bordet. «Det er fælt å lese om disse forholdene», sa Ada. «Bra at noen tar tak i dette.» De spiser kun en is hver, og uttrykker sterk støtte til aksjonen.
Mens dagligvarekjeder som REMA 1000 og Coop har begynt å fase ut turbokylling, har McDonald’s og Norgesgruppen ennå ikke forpliktet seg til en utfasing. Anima har derfor satt av 7 millioner kroner til denne kampanjen for å presse McDonald’s til å endre praksis. nrk.no+2kommunikasjon.ntb.no+2kom24.no+2
Sjefene i Mc’ern og Norgesgruppen er rasjonelle folk, angivelig. Det vil si at de vil maksimere profitt, som ledere for kapitalistiske selskaper som dette. De kommer ikke til å innføre tiltak som risikerer dette prinsippet, så det hjelper ikke å appellere til deres moralske samvittighet, i den grad den finnes. Det aksjoner som dette sikter på å gjøre, er å påvirke kundenes syn på saken – for det er der pressmiddelet ligger. Det er der sjefenes frykt ligger. Og det er først da at bunnlinja – profittmaksimering – risikerer å rokkes ved. Det er der makten til å påvirke disse selskapene ligger.
Trine planter sine siste plakater bak ryggen på ansatte som går rundt seg selv, nesten som hodeløse kyllinger. De er uansett ikke problemet, de bare gjør jobben sin. Kunder som ser plakatene ser mottakelige ut, men vi venter ikke på flere reaksjoner. På tide å rømme sjappa, med anonymiteten i behold. Så Trine og 160 andre aktivister kan slå til i morgen også.
For mer informasjon om kampanjen og turbokyllingens forhold, besøk stoppdyremishandling.no/turbokylling.
Se også artikkelen Pest og bacon